'Decennia van ernstige droogte tussen 2050 en 2100 in zuidwesten VS'

Het zuidwesten van Amerika krijgt mogelijk te maken met een periode van ernstige droogte die tientallen jaren kan duren.

Dat beweren wetenschappers van de NASA en de Universiteiten van Columbia en Cornell. Zij hebben hun bevindingen gepubliceerd in Science Advances.

Volgens de onderzoekers is het de ernstigste droogte in duizend jaar. Het natuurverschijnsel vindt vermoedelijk tussen 2050 en 2100 plaats. Vooral de staten Californië en Arizona lopen risico op lange periodes zonder regen.

Een van de oorzaken van de verwachte droogte is de opwarming van de aarde. Daarnaast spelen de toenemende inwonersaantallen in de regio een rol.

"De kans op de grote droogte is minstens 80 procent als de huidige klimaatveranderingen op hetzelfde tempo doorgaan", zegt onderzoeker Toby Ault van Cornell University tegen USA Today. "Dergelijke droge periodes zijn een natuurlijk verschijnsel, net als orkanen en aardbevingen."

De droogte kan branden veroorzaken en een tekort van de watervoorraad in steden tot gevolg hebben. 

Extreme weersomstandigheden als orkanen kunnen de voorspellingen nog veranderen.

Bosbranden

De laatste jaren wordt het zuidwesten van de VS al regelmatig geteisterd door grote bosbranden. In september verjoegen twee bosbranden nog honderden inwoners van Californië uit hun huizen.

In januari riep gouverneur Jerry Brown vanwege de jarenlange droogte de noodtoestand uit in Californië. Waterreservoirs waren bijna uitgeput en de waterstand van rivieren belandde op een kritiek niveau.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie