Ebola-onderzoekers geweerd van Amerikaanse conferenties

Op verschillende wetenschappelijke bijeenkomsten in de Verenigde Staten zijn onderzoekers die recent een land bezocht hebben waar ebola heerst niet welkom.

In Europa gelden deze restricties niet, meldt de nieuwssite van het tijdschrift Science.

Het zijn niet de organiserende comités van de conferenties die hun collega's ervan weerhouden te komen. De staat Louisiana, waar twee verschillende meetings rond infectieziekten plaatsvinden, heeft het verbod ingesteld voor onderzoekers die de afgelopen 21 dagen contact hebben gehad met ebola-patiënten of in een van de West-Afrikaanse landen zijn geweest waar het virus rondwaart.

Mensen die het virus oplopen worden na maximaal 21 dagen ziek. De autoriteiten in Louisiana benadrukken dat het kan gebeuren dat een besmette onderzoeker de eerste symptomen van ebola te laat opmerkt en andere aanwezigen besmet.

De bijeenkomst van de American Society of Tropical Medicine and Hygiene moet het daarom dit jaar doen zonder de experts in het 'heetste' vakgebied van het moment. Hetzelfde geldt voor de conferentie van de American Public Health Association. Beide organisaties en verschillende getroffen onderzoekers verklaarden tegenover Science het besluit te betreuren en onterecht te vinden.

Europese overheden gaan niet zo ver als die van Louisiana. Twee verschillende meetings in Stockholm en Wenen gaan deze en komende week gewoon van start, dus met de sterren uit het ebola-onderzoek. 

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie