Grootste supercomputer voor weersvoorspellingen in de maak

De Britse regering heeft opdracht gegeven voor de bouw van de grootste supercomputer voor weersvoorspellingen ter wereld.     

De zogenoemde Cray XC40 zal tot op driehonderd meter nauwkeurig kunnen voorspellen waar stormen, regenbuien en mist plaatsvinden. 

Het apparaat krijgt een rekenkracht van zestien petaflops en is daarmee twee keer zo krachtig als de snelste klimaatcomputer van dit moment.

De supercomputer moet in september 2015 al operationeel zijn, zo meldt het Britse Meteorological Office in Exeter.

Eeuw

Het computersysteem zal zowel voorspellingen op korte termijn als op lange termijn verrichten.

"We zullen meer straks precisie, detail en accuratesse kunnen toevoegen aan onze weerberichten voor de volgende dag, de volgende week, de volgende maand en zelfs de volgende eeuw", verklaart Rob Varley, hoofd van het Meteorological Office op BBC News.

Stadsbussen

Weerberichten en klimaatvoorspellingen zullen door de krachtige computer persoonlijker worden.

Als voorbeeld noemt Varley de voorspellingen over de opwarming van de aarde. "We kunnen je wel vertellen dat de gemiddelde temperatuur op aarde zal toenemen met 3 of 4 graden Celsius, maar de grote vraag voor Britten is: wat betekent dat precies voor de temperatuur in Londen?"

De supercomputer zal niet alleen zeer krachtig zijn, maar ook zeer groot. Het gewicht van het apparaat zal vergelijkbaar zijn met dat van elf Londense stadsbussen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie