Schadelijke suzuki-fruitvlieg bezig aan opmars

In fruitvliegvallen in bosranden zijn dit jaar tien keer meer schadelijke suzuki-fruitvliegen aangetroffen dan in 2013. Ten opzichte van 2012 is zelfs sprake van een verhonderdvoudiging.

Dat meldt natuurbericht.nl dinsdag. De Drosophila suzukii, die in 2012 voor het eerst in Nederland werd gezien, tast in tegenstelling tot de gewone fruitvlieg ook vers fruit aan.

In 11 fruitvliegvallen die verspreid door het land in bosranden werden geplaatst bleek dat in 2014 3.252 fruitvliegen werden gevangen.

In 2013 lag dat aantal nog een factor tien lager, in 2012 werden er zelfs maar 32 exemplaren geteld. 

Vogels

Het diertje wordt niet alleen aangetroffen in gekweekte vruchten als kersen, pruimen, rode bessen, aardbeien en druiven aan, maar blijkt ook veelvuldig op wild fruit te zitten, zoals bramen, vlierbessen, vogelkers en in bessen van diverse tuinsoorten. Ook komt de soort voor in sierbessen in tuinen en gazons.

De onderzoekers zeggen bang te zijn dat aantasting op grote schaal in de toekomst gevolgen heeft voor allerlei dieren die afhankelijk zijn van deze fruitsoorten, zoals vogels. Er is daarom dringend behoefte aan natuurlijke bestrijding, aldus natuurbericht.nl.

Japan

De suzuki-fruitvlieg werd in 1916 voor het eerst aangetroffen in Japan. Het insect komt in diverse Aziatische landen voor zoals China, India, Korea, Thailand, Bangladesh. Later werd hij in Rusland gesignaleerd, en in 1980 ook bij Hawaii.

Inmiddels komt de soort wereldwijd voor. In Noord-Amerika en Europa dateren de eerste waarnemingen van 2008.

Een specifiek natuurlijke vijand voor de suzuki-fruitvlieg is nog niet gevonden in Nederland.

Ideale omstandigheden

De verklaring voor de grote toename in het aantal fruitvliegen in Nederland kan volgens natuurbericht.nl worden gezocht in de weersomstandigheden het afgelopen jaar. De suzuki-fruitvlieg heeft een voorkeur voor gematigde temperaturen van 20 tot 25 graden Celsius. Juist in de periode van de rijping van vele (wilde) fruitsoorten werden deze waardes gehaald. Ook was het vochtig genoeg.

Daarnaast is het grote aanbod van waardplanten (een plant waarop een organisme bestanddelen vindt die voor zijn groei nodig zijn) in Nederland ideaal voor de soort.

Legboor

Of fruit is aangetast door de suzuki-fruitvlieg, is in eerste instantie niet direct te zien. De vrouwtjes hebben een sterk gekartelde legboor om in de vrucht te boren en om de eitjes vervolgens diep in de vrucht af te zetten. Soms zijn er aan de buitenkant van de vrucht met een loep draadjes te zien, die aan de dieper afgezette eitjes vastzitten.

Later ontstaan er gaatjes op plekken waar de larven naar buiten zijn gekomen om te verpoppen of door de vliegjes die uitvliegen.

Op het moment dat er gaatjes in het fruit ontstaan, is het de beurt aan andere fruitvliegen om op de vrucht aan te vallen. Dan kan het vruchtvlees binnen een dag volledig verdwijnen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie