Peulvruchten zorgen voor lager cholesterol

Een dagelijkse dosis peulvruchten verlaagt het LDL-cholesterol in het bloed, en daarmee waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten.

Noord-Amerikaanse wetenschappers presenteren dat maandag in het wetenschappelijk tijdschrift Canadian Medical Association Journal.

Ze deden een meta-studie waarbij 26 onderzoeken met in totaal 1.037 proefpersonen werden samengevoegd. Uit de analyse blijkt dat een dagelijkse dosis van 180 gram peulvruchten het LDL-cholesterol met 5 procent verlaagt.

LDL-cholesterol staat ook bekend als het 'slechte cholesterol', en de onderzoekers denken dat die afname ook een 5 procent lagere kans op hart- en vaatziekten betekent.

De wetenschappers stellen dat er nu bewijs is voor het voorschrijven van peulvruchten zoals linzen, erwten en kikkererwten. Deze groentes werden al wel aanbevolen, maar volgens hen zonder al te veel redenen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie