Gepubliceerd: 
Laatste update: 
2 april 2014 14:06
2 april 2014 14:06

Miljoenen Franse palingen uitgezet in Zeeland

Zo'n tien miljoen jonge palingen verhuizen dit seizoen van de Franse kust naar de Zeeuwse wateren. Zo'n 3,5 miljoen diertjes zijn al in Zeeland aangekomen om de kleine palingpopulatie in Nederland te vergroten,

Foto:  ANP

Dat liet de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) woensdag weten.

De zeven centimeter lange doorzichtige jonge palingen (glasaaltjes) worden aan de Franse kust gevangen, per vrachtauto naar Nederland gebracht en in het Veerse Meer en op andere locaties uitgezet.

De in binnenwater levende palingen maken twee keer in hun leven een reis door de Atlantische Oceaan: direct na geboorte en vlak voor hun dood, om in zout water voor nageslacht te zorgen.

Goed beschermd

Volgens stichting DUPAN zijn de Nederlandse kusten tegenwoordig zo goed beschermd, dat palingen onze binnenwateren zonder menselijke hulp amper nog in- of uitkomen. Om die reden worden in het najaar volwassen palingen naar zee gebracht.

Een Europees herstelplan moet de palingstand op het hele continent verbeteren. De in 2009 ingestelde maatregelen zoals het uitzetten van paling werpen langzaam maar zeker hun vruchten af: zo was de natuurlijke komst van glasalen aan de Franse kusten dit jaar vele malen groter dan een jaar eerder. Hierdoor worden dit seizoen maar liefst vier keer zoveel dieren verhuisd als in 2013.

Door: ANP

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl

Bloedmaan

Op dit moment kunnen Amerikanen door een maansverduistering de zogehete bloedmaan zien

Bekijk video