Gepubliceerd: 
Laatste update: 
7 maart 2013 13:05
7 maart 2013 13:05

Verbod op ijsberenhandel haalt het niet

Een voorstel van de Verenigde Staten voor een verbod op grensoverschrijdende handel in ijsbeerproducten, zoals pelzen, is donderdag op de internationale Conventie over de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) afgeschoten. 

Foto:  AFP

Canadese inheemse Inuït behaalden daarmee een belangrijke overwinning.

De VS drongen aan op wijziging van de status van de ijsbeer, om de handel in onderdelen van het pooldier aan banden te leggen. Een vergelijkbaar voorstel werd drie jaar geleden evenmin aangenomen.

Stemmen

Washington kreeg steun van Rusland en tientallen andere landen, maar het voorstel kreeg desondanks bij lange na niet het vereiste aantal stemmen om te worden aangenomen.

Wereldwijd leven er nog zo'n 20 tot 28 duizend ijsberen, waarvan twee derde in Canada. Volgens de VS daalt het aantal ijsberen als gevolg van klimaatverandering, maar de Inuït betwisten dat en stellen dat hun levenswijze wordt bedreigd als zij niet langer op de beren mogen jagen.

Door: Novum

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Ruimtenevel

Een grote telescoop van een sterrenwacht in Chili nam prachtige beelden op van een ruimtenevel 2700 lichtjaren van de aarde verwijderd.

Bekijk video

Hardlopen

Te vaak en te veel hardlopen verkort de levensverwachting. De optimale hardloop hoeveelheid ligt tussen de 1 en 2,5 uur per week, verdeeld over 2 a 3 keer.

Lees meer