Gepubliceerd: 
Laatste update: 
7 maart 2013 13:05
7 maart 2013 13:05

Verbod op ijsberenhandel haalt het niet

Een voorstel van de Verenigde Staten voor een verbod op grensoverschrijdende handel in ijsbeerproducten, zoals pelzen, is donderdag op de internationale Conventie over de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) afgeschoten. 

Foto:  AFP

Canadese inheemse Inuït behaalden daarmee een belangrijke overwinning.

De VS drongen aan op wijziging van de status van de ijsbeer, om de handel in onderdelen van het pooldier aan banden te leggen. Een vergelijkbaar voorstel werd drie jaar geleden evenmin aangenomen.

Stemmen

Washington kreeg steun van Rusland en tientallen andere landen, maar het voorstel kreeg desondanks bij lange na niet het vereiste aantal stemmen om te worden aangenomen.

Wereldwijd leven er nog zo'n 20 tot 28 duizend ijsberen, waarvan twee derde in Canada. Volgens de VS daalt het aantal ijsberen als gevolg van klimaatverandering, maar de Inuït betwisten dat en stellen dat hun levenswijze wordt bedreigd als zij niet langer op de beren mogen jagen.

Door: Novum

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

26 asteroïdes

De aarde is sinds het jaar 2000 geraakt door 26 grote asteroïden. Dat meldden asteroïdenjagers van de stichting B612 woensdag. De organisatie werkt aan een ruimtetelescoop om de aarde te bewaken.

Bekijk video

Aarde-achtige planeet

Kepler-186f is ongeveer even groot is als onze aarde en staat op de 'juiste' afstand tot de ster om mogelijk water te bevatten. De planeet is waarschijnlijk ook rotsachtig zoals de aarde.

Bekijk video