Gepubliceerd: 
Laatste update: 
15 februari 2013 15:51
15 februari 2013 15:52

Baby kan na zeven maanden tweede taal leren

AMSTERDAM – Baby’s zijn een halfjaar na hun geboorte al in staat om een tweede taal te leren. Dat hebben Canadese wetenschappers vastgesteld.

Foto:  Thinkstock

Na ongeveer zeven maanden kunnen baby's onderscheid maken tussen talen op basis van klanken en woordvolgorde.

Vanaf dat moment zijn de pasgeborenen in staat om twee talen met verschillende grammaticale structuren te leren.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van British Columbia in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Fantasietaal

"Als je thuis twee talen spreekt, hoef je niet bang te zijn dat de baby het niet begrijpt", verklaart hoofdonderzoekster Janet Werker op nieuwssite Physorg.com. "Baby’s zijn heel goed in staat om twee talen uit elkaar te halen."

Bij hun onderzoek lieten de wetenschappers baby’s luisteren naar gebrabbel in fantasietalen.

Soms was het verzonnen taaltje vooral herkenbaar aan de duur van bepaalde klanken, soms vooral aan een terugkerende klankvolgorde.

Strategie

Tijdens het onderzoek bleek dat baby’s uit tweetalige omgevingen al vanaf een leeftijd van ongeveer 7 maanden in staat waren om de fantasietalen op basis van deze eigenschappen te onderscheiden.

Baby’s uit huishoudens waar slechts één taal werd gesproken, hadden dit vermogen nog niet ontwikkeld.

"Baby’s die opgroeien in tweetalige omgevingen ontwikkelen blijkbaar nieuwe strategiëen om talen uit elkaar te houden die baby’s in een ééntalige omgeving nog niet nodig hebben", aldus Werker.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Eerdere berichten

Eerder

26 asteroïdes

De aarde is sinds het jaar 2000 geraakt door 26 grote asteroïden. Dat meldden asteroïdenjagers van de stichting B612 woensdag. De organisatie werkt aan een ruimtetelescoop om de aarde te bewaken.

Bekijk video

Aarde-achtige planeet

Kepler-186f is ongeveer even groot is als onze aarde en staat op de 'juiste' afstand tot de ster om mogelijk water te bevatten. De planeet is waarschijnlijk ook rotsachtig zoals de aarde.

Bekijk video