Gepubliceerd: 
Laatste update: 
29 januari 2013 13:31
29 januari 2013 13:30

Uit de kast komen goed voor gezondheid

AMSTERDAM - In de openbaarheid treden met je homoseksuele aard, zorgt voor minder stresshormoon en vermindert psychische klachten.

Foto:  ANP

Dat schrijven Canadese onderzoekers van de Universiteit van Montreal deze week in Psychosomatic Medicine.

De onderzoekers verzamelden 87 mannen en vrouwen met verschillende seksuele geaardheden. Van de homoseksuelen waren sommigen nog niet in de openbaarheid getreden, terwijl anderen al wel uit de kast waren.

De vrijwilligers moesten meerdere malen langskomen om een vragenlijst over hun psychische doen in te vullen en om bloed af te geven. Dat werd getest op verschillende stressgerelateerde stoffen, waaronder het bekende stresshormoon cortisol. Een teveel daaraan kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals depressie.

Klachten

Het bleek dat homo's, lesbiennes en biseksuelen die nog in de kast zitten zowel een hoger cortisolniveau hadden als meer psychische klachten.

Bij homoseksuele mensen die wel open waren over hun geaardheid, was de psychische gezondheid vergelijkbaar met heteroseksuelen. Bij homoseksuele mannen was het cortisolniveau zelfs lager dan bij heteromannen. Hoe dat kan, weten de onderzoekers niet.

De Canadezen concluderen dat het gezonder is om open te zijn over seksuele geaardheid. Ze stellen dat de vrijheid om uit de kast te komen hiermee niet alleen een cultureel vraagstuk is, maar ook een medisch. Niet verrassend pleiten ze voor meer tolerantie en openheid over het thema.

Door: NU.nl/Hidde Boersma

Eerdere berichten

Eerder

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl

Bloedmaan

Op dit moment kunnen Amerikanen door een maansverduistering de zogehete bloedmaan zien

Bekijk video