Gepubliceerd: 
Laatste update: 
25 januari 2013 11:00
25 januari 2013 11:00

Onderzoek koppelt tatoeages aan Hepatitis C

BAARN - Volgens Amerikaanse onderzoekers is er een verband gevonden tussen het zetten van een tatoeage en de toename van Hepatitis C, een zeldzame leverontsteking en een belangrijke bron voor leverkanker.

Volgens het onderzoek, dat is gepubliceerd in het blad Hepatology, was het aantal tatoeagedragers onder de patiënten met het Hepatitis C-virus significant groot. Onder de 2000 ondervraagden was het aantal patiënten met tatoeage vier keer groter dan zonder.

Besmetting van het Hepatitis C virus gebeurt via contact met bloed, zoals bij bloedtransfusies, of gebruik van drugs.

"Het direct oorzaak en gevolg is met dit onderzoek nog niet meteen aangetoond", zei onderzoeker Fritz Francois van de universiteit van New York. "Maar het grote aantal tatoeagedragers geeft wel reden voor verder onderzoek."

In de Verenigde Staten dragen naar schatting 3,2 miljoen mensen het virus met zich mee. Vaak onbewust, omdat ze zich niet ziek voelen. Hepatitis C is de belangrijkste oorzaak voor leverkanker.

Door: Gezondheidsnet

Eerdere berichten

Eerder

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl

Bloedmaan

Op dit moment kunnen Amerikanen door een maansverduistering de zogehete bloedmaan zien

Bekijk video