Gepubliceerd: 
Laatste update: 
25 januari 2013 11:00
25 januari 2013 11:00

Onderzoek koppelt tatoeages aan Hepatitis C

BAARN - Volgens Amerikaanse onderzoekers is er een verband gevonden tussen het zetten van een tatoeage en de toename van Hepatitis C, een zeldzame leverontsteking en een belangrijke bron voor leverkanker.

Volgens het onderzoek, dat is gepubliceerd in het blad Hepatology, was het aantal tatoeagedragers onder de patiënten met het Hepatitis C-virus significant groot. Onder de 2000 ondervraagden was het aantal patiënten met tatoeage vier keer groter dan zonder.

Besmetting van het Hepatitis C virus gebeurt via contact met bloed, zoals bij bloedtransfusies, of gebruik van drugs.

"Het direct oorzaak en gevolg is met dit onderzoek nog niet meteen aangetoond", zei onderzoeker Fritz Francois van de universiteit van New York. "Maar het grote aantal tatoeagedragers geeft wel reden voor verder onderzoek."

In de Verenigde Staten dragen naar schatting 3,2 miljoen mensen het virus met zich mee. Vaak onbewust, omdat ze zich niet ziek voelen. Hepatitis C is de belangrijkste oorzaak voor leverkanker.

Door: Gezondheidsnet

Eerdere berichten

Eerder

26 asteroïdes

De aarde is sinds het jaar 2000 geraakt door 26 grote asteroïden. Dat meldden asteroïdenjagers van de stichting B612 woensdag. De organisatie werkt aan een ruimtetelescoop om de aarde te bewaken.

Bekijk video

Aarde-achtige planeet

Kepler-186f is ongeveer even groot is als onze aarde en staat op de 'juiste' afstand tot de ster om mogelijk water te bevatten. De planeet is waarschijnlijk ook rotsachtig zoals de aarde.

Bekijk video