Mediterraan eten houdt brein niet langer jong

PARIJS - Franse onderzoekers hebben geen bewijs kunnen vinden dat een mediterraan dieet, vol groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, wijn en olijfolie, de hersenen zou beschermen tegen ouderdom.

Tijdens het onderzoek dat deze maand in de American Journal of Clinical Nutrition verscheen, werd gedurende langere tijd het eetpatroon van mensen op middelbare leeftijd geregistreerd.

Toen zij eenmaal 65 waren geworden, werden hun cognitieve vaardigheden opgemeten. Een link tussen die twee ontbrak echter.

De suggestie dat de 'goede' vetten in het Mediterrane eten een positief effect op de hersenen hebben of ten minste de veroudering van het brein tegengaan, kan hierdoor naar het land der fabelen worden verwezen.

Ook eerder onderzoek dat een regelmatige Italiaanse of Spaanse hap de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan voorkomen, kan in twijfel worden getrokken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie