Gepubliceerd: 
Laatste update: 
25 januari 2013 01:00
25 januari 2013 01:11

Onderzoekers volgen griepepidemie via Twitter

NEW YORK - Amerikaanse onderzoekers maken gebruik van Twitter om ontwikkelingen van griepepidemieën te volgen.

Foto:  Thinkstock

De duizenden ultrakorte berichtjes over de griep gaven altijd al een grove schatting van de hevigheid van een epidemie, maar nu is er een filter ontwikkeld dat ook betrouwbare cijfers over de griepgolf kan geven.

''We wilden de hypeberichten over de griep scheiden van de berichten van mensen die daadwerkelijk ziek zijn'', aldus Mark Dredze, assistent-onderzoeker aan de Johns Hopkins University in Baltimore.

Zijn nieuwe screeningmethode analyseert het taalgebruik in de tweet, waarna alleen actuele informatie van 'echte' grieppatiënten overblijft.

Ruis

Om te controleren of het systeem daadwerkelijk alle ruis uit de statistieken filtert, vergeleken de wetenschappers hun griepcijfers met data van Amerikaanse gezondheidscentra. Die waren nagenoeg gelijk.

Dredze: ''Zelfs de korte griephype op Twitter nadat verschillende media over de griepgolf hadden geschreven, werd door ons systeem veel beter gefilterd dan door eerdere systemen''.

Door: ANP

Eerdere berichten

Eerder

Angry Birds-robot

Een Amerikaanse universiteit heeft een robot ontwikkeld die Angry Birds kan spelen tegen kinderen met motorische problemen.

Lees verder en bekijk video

Ontbossing Indonesië

Indonesië is Brazilië voor het eerste voorbijgestreefd als grootste kapper van tropische regenwouden.

Lees meer en bekijk foto's