Gepubliceerd: 
Laatste update: 
25 januari 2013 01:00
25 januari 2013 01:11

Onderzoekers volgen griepepidemie via Twitter

NEW YORK - Amerikaanse onderzoekers maken gebruik van Twitter om ontwikkelingen van griepepidemieën te volgen.

Foto:  Thinkstock

De duizenden ultrakorte berichtjes over de griep gaven altijd al een grove schatting van de hevigheid van een epidemie, maar nu is er een filter ontwikkeld dat ook betrouwbare cijfers over de griepgolf kan geven.

''We wilden de hypeberichten over de griep scheiden van de berichten van mensen die daadwerkelijk ziek zijn'', aldus Mark Dredze, assistent-onderzoeker aan de Johns Hopkins University in Baltimore.

Zijn nieuwe screeningmethode analyseert het taalgebruik in de tweet, waarna alleen actuele informatie van 'echte' grieppatiënten overblijft.

Ruis

Om te controleren of het systeem daadwerkelijk alle ruis uit de statistieken filtert, vergeleken de wetenschappers hun griepcijfers met data van Amerikaanse gezondheidscentra. Die waren nagenoeg gelijk.

Dredze: ''Zelfs de korte griephype op Twitter nadat verschillende media over de griepgolf hadden geschreven, werd door ons systeem veel beter gefilterd dan door eerdere systemen''.

Door: ANP

Eerdere berichten

Eerder

26 asteroïdes

De aarde is sinds het jaar 2000 geraakt door 26 grote asteroïden. Dat meldden asteroïdenjagers van de stichting B612 woensdag. De organisatie werkt aan een ruimtetelescoop om de aarde te bewaken.

Bekijk video

Aarde-achtige planeet

Kepler-186f is ongeveer even groot is als onze aarde en staat op de 'juiste' afstand tot de ster om mogelijk water te bevatten. De planeet is waarschijnlijk ook rotsachtig zoals de aarde.

Bekijk video