Gepubliceerd: 
Laatste update: 
21 januari 2013 10:55
21 januari 2013 10:55

'Zelfhulpboeken verlichten depressie'

BAARN - Zelfhulpboeken voorschrijven is een effectieve behandeling tegen depressies, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Glasgow.

Foto:  Thinkstock

Ze helpen patiënten beter omgaan met hun klachten. Meer dan 200 mensen met een depressie namen deel aan het onderzoek. De helft gebruikte al antidepressiva.

Een deel van de patiënten kreeg de gebruikelijke behandeling via de huisarts. De andere deelnemers ontvingen zelfhulpboeken over het omgaan met bepaalde aspecten van een depressie, assertiviteit en slaapproblemen. Daarnaast hadden ze drie keer contact met een hulpverlener die toelichtte hoe ze de boeken moesten gebruiken.

Na vier maanden bleken de patiënten die de zelfhulpboeken gebruikten minder last te hebben van depressieve gevoelens dan de patiënten die de gebruikelijke zorg van de huisarts kregen. Ook een jaar later hadden ze nog steeds minder last van hun depressie.

Gemotiveerd

Volgens onderzoeksleider Christopher Williams zorgden de sessies met een hulpverlener ervoor dat deelnemers gemotiveerd bleven. Voor deze hulp hebben patiënten geen doorverwijzing naar een specialist nodig, wat de druk op de wachtlijst verlicht.

In Schotland worden de zelfhulpboeken nu gebruikt in combinatie met telefonische assistentie.

Door: Gezondheidsnet

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl

Bloedmaan

Op dit moment kunnen Amerikanen door een maansverduistering de zogehete bloedmaan zien

Bekijk video