Gepubliceerd: 
Laatste update: 
17 januari 2013 18:44
17 januari 2013 19:28

'Verbinding Rode en Dode Zee mogelijk'

JERUZALEM - Het is mogelijk om de Rode Zee te gebruiken om de krimpende Dode Zee bij te vullen.

Foto:  AFP

Dat zegt de Wereldbank na jarenlang onderzoek op verzoek van landen rondom de Dode Zee.

Het idee om de twee wateren aan elkaar te koppelen is al meer dan een eeuw oud. Het plan staat echter opnieuw op de agenda, omdat de Dode Zee inmiddels met meer dan een meter per jaar slinkt.

Volgens de Wereldbank is een ondergrondse pijplijn de beste manier om de Dode Zee wat nieuw leven in te blazen. De Rode Zee, die het water moet leveren, ligt ongeveer 180 kilometer verderop.

De Dode Zee, het laagste punt op aarde, grenst aan Israël, Jordanië en de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Het is eigenlijk een meer en een geliefde toeristenplek waar badgasten op het water blijven drijven door het hoge zoutgehalte.

Milieugroepen zijn overigens fel tegen het plan. Het Rode Zeewater zou het milieu van de Dode Zee kunnen veranderen. Het zoute zeewater zou bovendien zoetwaterbronnen in het gebied tussen de twee wateren kunnen vervuilen. De Wereldbank denkt echter dat die effecten kunnen worden verzacht.

De belangrijkste bron van water voor de Dode Zee is de rivier de Jordaan, maar door de groeiende bevolking is daar zo veel water van afgetapt dat die niet genoeg water meer levert.

Door: ANP  | Bekijk op de kaart

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Koraal in Noordzee

Een team duikers heeft bij een wrak op de Doggersbank hard koraal aangetroffen, een primeur voor de Noordzee.

Bekijk fotoserie (2)

Babyrog

Een vrouwelijke adelaarsrog heeft in haar eentje een jong verwekt in dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem.

Lees meer