Gepubliceerd: 
Laatste update: 
16 januari 2013 10:32
16 januari 2013 10:32

Jeugdtrauma leidt tot veranderend brein

AMSTERDAM – Zware psychische stress op jonge leeftijd verandert het gebied in de hersenen dat betrokken is bij impulscontrole.

Foto:  ANP

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Lausanne deze week in Translational Psychiatry.

De Zwitsers maakten in hun onderzoek gebruikt van ratten die ze blootstelden aan zware psychische stress tijdens hun jeugd. Zoals verwacht waren deze ratten agressiever dan hun normaal behandelde tegenhangers tijdens hun volwassen leven.

Om hierde oorzaak van te achterhalen onderwierpen de wetenschappers de ratten aan een hersenscan. Daaruit bleek dat bij de psychisch mishandelde ratten de zogenoemde orbitofrontale cortex minder goed werkte. Dat deel van de cortex is betrokken bij het onder controle houden van impulsen. Bovendien liet ook de amygdala, daar waar emoties worden gereguleerd, een verminderde activiteit zien.

Genetische verschillen

De onderzoekers gingen vervolgens nog een stapje verder en onderzochten de genetische verschillen tussen de ratten. Ze vonden dat een bepaald gen, het MAOA-gen, bij de mishandelde volwassen ratten harder aan stond. Het MAOA-gen is betrokken bij agressief gedrag, zo is al bekend uit eerder onderzoek.

Een zware jeugd leidt zo tot zowel genetische als neurologische veranderingen in het brein, die doorwerken in het volwassen leven, concluderen de onderzoekers. Ze denken dat de resultaten door te trekken zijn naar mensen.

Door: NU.nl/Hidde Boersma

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl

Bloedmaan

Op dit moment kunnen Amerikanen door een maansverduistering de zogehete bloedmaan zien

Bekijk video