3D-printen van elektronica stap dichterbij

AMSTERDAM - Door de ontwikkeling van een goedkope en geleidende kunststof, komt de mogelijkheid om thuis elektronica te printen snel dichterbij. 

Onderzoekers van de Universiteit van Warwick in Groot Brittannië beschrijven de ontwikkeling en gebruiksmogelijkheden van het door hen ontwikkelde materiaal vandaag in PLOS ONE

Op dit moment is het mogelijk om met een relatief goedkope 3D-thuisprinter allerlei verschillende objecten te printen. Soms kunnen verschillende kleuren of materialen in een keer geprint worden, maar één object met werkende elektronica printen was tot op heden niet mogelijk.

Daar lijkt nu verandering in te komen: het onderzoeksteam ontwikkelde een materiaal met de naam ‘carbomorph’. Met dit materiaal is het mogelijk elektronische circuits en sensoren als onderdeel van een 3D-structuur te printen.

Circuits

Zo kunnen bijvoorbeeld aanraakgevoelige oppervlakten geprint worden om die vervolgens aan andere elektronische circuits te koppelen.

Tot nu toe is het team erin geslaagd om objecten te printen met geïntegreerde flex- en aanraaksensoren, zoals een gamepad voor spelletjescomputers en een mok die kan vertellen hoe vol die nog is.

Kabels

De volgende stap is het printen van veel complexere structuren en elektronische componenten, tot aan de kabels die de apparaten met de computer verbinden.

Een groot voordeel van 3D-printen van elektronica is dat verbindingen tussen verschillende onderdelen uitgeprint kunnen worden en er geen lijm of soldeer voor nodig is.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie