Recessie kan leiden tot 15 procent meer zelfmoorden

LONDEN - Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, kan in een tijd van economische recessie met 8 tot 15 procent stijgen.

Dat concluderen onderzoekers in twee studies, die woensdag zijn verschenen.

Britse onderzoekers schatten in een onderzoek in de British Medical Journal dat de economische problemen ongeveer 1000 Britten in de periode 2008-2010 ertoe kunnen hebben gebracht zich van het leven te benemen.

In 2007 lag het aantal zelfmoorden in het Verenigd Koninkrijk met 4006 op het laagste niveau in 20 jaar. Daarna steeg het aantal tot 4292 in 2008 en 4388 in 2009. In die 2 jaar liep de werkloosheid op. In 2010 nam het aantal werklozen af en daalde ook het aantal zelfmoorden tot 4206.

De onderzoekers schrijven dat 846 mannen en 155 vrouwen zich in de jaren 2008-2010 mogelijk niet van het leven zouden hebben beroofd, als zij niet waren getroffen door de economische malaise.

Duidelijke bewijzen

Australische onderzoekers vonden ''duidelijke bewijzen'' tussen het aantal zelfmoorden en grote droogte op het Australische platteland. Zij onderzochten cijfers uit de jaren 1970 tot 2007 in de deelstaat New South Wales.

In het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences schrijven zij dat het aantal zelfdodingen onder boeren en landarbeiders van 30 tot 50 jaar in die tijd sterk toenam.

Platteland

Omdat door de voorspelde verandering van het klimaat de kans op periodes van grote droogte toeneemt, roepen de onderzoekers de autoriteiten op om de geestelijke gezondheidszorg op het platteland te verbeteren.

Uit beide onderzoeken blijkt dat in een periode van economische neergang het aantal zelfmoorden onder mannen meer stijgt dan dat onder vrouwen.

Dat kan komen doordat mannen die aan een depressie lijden, minder snel hulp zoeken dan vrouwen. Bovendien zou een man werkloosheid als een grotere schande ervaren dan een vrouw.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie