Uitgegeven: 
Laatste update: 
22 mei 2012 12:19
22 mei 2012 13:13

'Veel malariamiddelen nep'

AMSTERDAM - Een derde van alle malariamiddelen die worden gebruikt in Zuidoost-Azië en Afrika, is nep of van zeer slechte kwaliteit.

Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van het Amerikaanse Nationaal Gezondheidsinstituut, waarvoor 27 verschillende onderzoeksrapporten zijn geanalyseerd.

Wetenschappers onderzochten duizenden monsters van verschillende anti-malariamedicijnen uit verscheidene landen. Meer dan een derde van de onderzochte middelen bleek niet de juiste samenstelling te hebben, meldt het onderzoeksrapport in in The Lancet Infectious Diseases.

Slechte malariamiddelen kunnen grote problemen veroorzaken. Niet alleen lopen mensen die erop vertrouwen het risico niet (voldoende) beschermd te zijn tegen de ziekte, ook kunnen slechte medicijnen resistentie tegen medicatie in de hand werken.

Niet gemeld

De onderzoekers vermoeden dat het  percentage slechte medicijnen mogelijk nog hoger licht. Veel gevallen worden niet gemeld.

In Afrika sterven ieder jaar zo'n 1 miljoen mensen aan malaria. De meeste van hen zijn kinderen.

Wetenschappers hebben afgelopen jaren alarm geslagen vanwege tekenen dat de malariamug in het westen van Cambodja immuun wordt tegen malariamiddelen. De angst bestaat dat die resistentie verspreidt en medicijnen nergens meer werken.

Door: NU.nl
  • Deel
 

Eerdere berichten

Eerder

26 asteroïdes

De aarde is sinds het jaar 2000 geraakt door 26 grote asteroïden. Dat meldden asteroïdenjagers van de stichting B612 woensdag. De organisatie werkt aan een ruimtetelescoop om de aarde te bewaken.

Bekijk video

Aarde-achtige planeet

Kepler-186f is ongeveer even groot is als onze aarde en staat op de 'juiste' afstand tot de ster om mogelijk water te bevatten. De planeet is waarschijnlijk ook rotsachtig zoals de aarde.

Bekijk video