Google krijgt vergunning voor zelfrijdende auto

Laatste update:  8 mei 2012 10:05 info

AMSTERDAM - Google mag met zijn zelfrijdende auto de weg op in de Amerikaanse staat Nevada, zo maakte het lokale motorvoertuigendepartement bekend.

Foto:  AFP

Google is daarmee het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van de nieuwe wetgeving voor 'autonome' auto's, die op 1 maart van kracht werd. Het internetbedrijf testte de auto, een Toyota Prius met opvallend rood kenteken, al eerder in Californië.

Nevada heeft met de nieuwe vergunning echter de primeur, na het nodige lobbywerk van Google. Ambtenaren van de staat reden voor de vergunning mee in Googles auto over snelwegen, woonwijken en over de 'Strip' in Las Vegas.

Camera's

De auto baant zich met behulp van camera's, radar, laserstralen en navigatiesoftware een weg door het verkeer. Volgens de vergunning moeten er altijd minimaal twee personen in de auto zitten.

Behalve een rode kleur, is het kenteken ook voorzien van een teken dat oneindigheid (infinity) symboliseert. "Ik had het gevoel dat dit symbool het beste teken is voor de auto van de toekomst", zegt een woordvoerder van de staat.

Op het moment dat zelfrijdende auto's gewoon in de winkel te koop zijn zal het rode kenteken vervangen worden door een groene versie. Volgens Nevada hebben nog meer autofabrikanten aangegeven autonome voertuigen te willen testen in de staat.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:
 

Eerdere berichten

Eerder

Koraal in Noordzee

Een team duikers heeft bij een wrak op de Doggersbank hard koraal aangetroffen, een primeur voor de Noordzee.

Bekijk fotoserie (2)

Babyrog

Een vrouwelijke adelaarsrog heeft in haar eentje een jong verwekt in dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem.

Lees meer