Succesvolle raketlancering op de Veluwe

'T HARDE - Studenten van de TU Delft hebben vrijdag met succes een raket op legerbasis 't Harde met 600 kilometer per uur 1,5 kilometer de lucht ingeschoten. Na het aftellen ging de raket onder luid applaus in een rechte lijn omhoog.

De lancering was een test voor het Stratos II-raketproject dat volgend jaar in Lapland plaatsvindt.

Dan willen de studenten een raket met een snelheid van 5000 kilometer per uur 50 kilometer de lucht inschieten; een Europees record voor een zelfbouwraket.

Dan wordt gebruikgemaakt van dezelfde technologie als tijdens de lancering op de Veluwe.

Het uiteindelijke doel van de studenten is om een raket 100 kilometer de lucht in te schieten. Bij deze hoogte gaat de atmosfeer officieel over in de ruimte.

Parachute

Wouter Blom, president van de Delft Aerospace Rocket Enigineering van de TU Delft was na afloop van de lancering opgelucht, maar vooral tevreden.

“Het is perfect gegaan. De praktijk pakte net zo uit als de eerdere simulaties. De neuskegel van de raket werd netjes ontkoppeld en de parachute ging eruit.”

Andere raketten

De Veluwe was vrijdag omgetoverd tot een halve raketbasis. Naast de Stratos II werden nog negen andere raketten gelanceerd door verenigingen voor raketonderzoek en een Franse universiteitsvereniging.

Dit gebeurde met wisselend succes. Vooral de lichtste raketten maakten soms een vreemde slinger.

Volgens Frank Engelen, projectleider van Stratos II, had dit ook met de wind te maken. “Ik heb er ook wel eens één een salto zien maken. Maar onze raket is zwaarder en voldoet technisch aan strengere eisen.”

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie