Discovery op weg naar ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL - Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is maandag om 12.21 uur gelanceerd voor zijn een na laatste vlucht naar het internationaal ruimtestation ISS. In september gaat de ruim 25 jaar oude spaceshuttle met pensioen.

Aan boord van het veer, dat werd gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in de staat Florida, zijn zes Amerikanen en een Japanner.

Drie van hen zijn vrouw. Ze voegen zich over twee dagen bij de zes bemanningsleden, onder wie een vrouw, die al aan boord van het ISS zijn.

Het is de eerste keer dat zo veel vrouwen tegelijk in de ruimte zijn. Het is ook de eerste keer dat twee Japanners tegelijkertijd in de ruimte zijn.

De missie van de Discovery is de 131e vlucht met een ruimteveer. Hierna staan nog drie missies gepland. In mei gaat de Atlantis voor het laatst de ruimte in.

Allerlaatste vlucht

In juli maakt de Endeavour zijn laatste vlucht en in september wordt de Discovery gelanceerd voor de allerlaatste vlucht van een spaceshuttle ooit.

Sinds de eerste spaceshuttlevlucht in april 1981 zijn twee ruimteveren verongelukt: de Challenger in 1986 en de Columbia in 2003. Daardoor kwamen in totaal veertien astronauten om het leven.

Uit de vloot

Na de laatste ramp besloot de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA alle spaceshuttles uit de vloot te halen.

De opvolger, de Orion-raket, is over enkele jaren klaar. In de tussentijd moeten Russische raketten bemanningsleden naar het ISS brengen. Vrachtvluchten naar het ruimtestation kunnen behalve door Rusland ook worden uitgevoerd door Europa, Japan en twee commerciële bedrijven.

Discovery gelanceerd

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Meest gelezen

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie