Egypte maakt DNA-test Toetanchamon bekend

Laatste update:  31 januari 2010 21:18 info

CAIRO - Egyptische wetenschappers presenteren op 17 februari de resultaten van het DNA-onderzoek bij de wereldberoemde farao Toetanchamon. Dat maakte het Egyptische ministerie van Cultuur zondag bekend.

Foto:  ANP

Wellicht wordt over twee weken een van de grote raadselen van het antieke Egypte opgelost. Wetenschappers vragen zich al decennia af of de jonge farao kinderen heeft verwekt.

Toetanchamon stierf nog voor zijn twintigste onder mysterieuze omstandigheden. Zijn mummie was in 1922 aangetroffen in zijn ongeschonden graf, wat leidde tot een wereldwijde sensatie. In de tombe van de 'kindkoning' lagen twee doodgeboren, onvolgroeide baby's.

Foetussen

De Egyptische onderzoekers namen in 2008 DNA af bij de mummie en de foetussen. Toetanchamon regeerde in de veertiende eeuw voor het begin van onze jaartelling.

Hij was getrouwd met Anchesenamon, dochter van de legendarische koningin Nefertiti. Mogelijk kan door het onderzoek ook de mummie van Nefertiti worden geïdentificeerd.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:
 

Eerdere berichten

Eerder

Ruimtenevel

Een grote telescoop van een sterrenwacht in Chili nam prachtige beelden op van een ruimtenevel 2700 lichtjaren van de aarde verwijderd.

Bekijk video

Hardlopen

Te vaak en te veel hardlopen verkort de levensverwachting. De optimale hardloop hoeveelheid ligt tussen de 1 en 2,5 uur per week, verdeeld over 2 a 3 keer.

Lees meer