Nieuwe techniek voor knieprothese in Nederland

Laatste update:  18 augustus 2009 12:53 info

SITTARD-GELEEN - Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen is deze maand begonnen met een nieuwe methode om een volledige knieprothese te plaatsen.

Foto:  ANP

Orbis is de eerste kliniek in Nederland die werkt met Signature, zoals de Amerikaanse methode heet. In Europa gebruiken slechts twee andere ziekenhuizen de techniek.

De nieuwe techniek leidt tot minder bot- en bloedverlies bij de patiënt. Ook duurt de operatie korter, zodat de zieke sneller weer op de been is.

Besparing

Voor het ziekenhuis betekent dat een besparing op personeel en instrumenten, aldus een woordvoerster van het Limburgse ziekenhuis.

Volgens orthopedisch chirurg Nanne Kort van Orbis is een groot voordeel van de nieuwe methode, dat de nieuwe knie precies op maat voor elke patiënt wordt gemaakt.

Standaard

Daarvoor bestuderen de orthopeed en de fabrikant van de prothese zes weken voor de operatie mri-beelden van knie, enkel en heup van de patiënt. Tot nu toe werd uitgegaan van een gemiddeld kniegewricht.

Kort verwacht dat Signature de standaard voor knieoperaties wordt. Hij sluit niet uit dat de techniek ook bruikbaar wordt voor de plaatsing van heup- en halve knieprothesen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:
 

Eerdere berichten

Eerder

Koraal in Noordzee

Een team duikers heeft bij een wrak op de Doggersbank hard koraal aangetroffen, een primeur voor de Noordzee.

Bekijk fotoserie (2)

Babyrog

Een vrouwelijke adelaarsrog heeft in haar eentje een jong verwekt in dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem.

Lees meer