Waarschuwing voor bijwerkingen geneesmiddel

LONDEN - De Europese geneesmiddelenautoriteiten EMEA waarschuwt voor ernstige bijwerkingen van het geneesmiddel Protelos. Bij het instituut zijn zestien gevallen gemeld van mensen die daarvan het slachtoffer werden, van wie er twee zijn overleden.

De EMEA wil dat de Franse producent Servier de bijsluiter bij het middel aanpast. Artsen schrijven Protelos, dat strontiumranelaat bevat, voor aan oudere vrouwen die aan botontkalking lijden.

Het gaat de ontkalking tegen en bevordert de aanmaak van bot, waardoor de desbetreffende vrouwen minder risico lopen hun heup of wervels te breken.

Spoedprocedure

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Den Haag is een spoedprocedure begonnen om de informatie over het middel aan te scherpen.

Patiënten die overgevoelig voor het middel zijn, krijgen drie tot zes weken na het begin van de behandeling huiduitslag, waarna zij koorts, gezwollen klieren en lever-, nier- en longproblemen krijgen.

Huisarts

Patiënten die bij zichzelf een huiduitslag constateren, wordt dringend verzocht het middel niet meer te gebruiken en zich tot hun huisarts te wenden. Als de behandeling is gestaakt, moet het niet meer aan de desbetreffende patiënt worden voorgeschreven.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie