Kindermishandeling vergroot kans op stoornis

UTRECHT - Kinderen die mishandeld zijn, hebben als volwassene een grotere kans op een stemmings- of angststoornis. Ook lopen zij een groter risico verslaafd te raken aan alcohol of verdovende middelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Het maakt niet uit wat de kinderen hebben ondervonden. Of ze zijn verwaarloosd of lichamelijk of geestelijk mishandeld zijn, zij lopen een grotere kans op volwassen leeftijd psychische problemen te krijgen. Het betreft een aanzienlijk aantal mensen.

Recent onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam onder ruim 1800 scholieren tussen 12 en 16 jaar leerde dat ruim een derde aangaf slachtoffer van kindermishandeling te zijn geweest. Bijna een vijfde zei dat dat het afgelopen jaar het geval is geweest.

Verwaarlozing

Kindermishandeling heeft vaak binnen de familie plaats. Bij emotionele verwaarlozing en psychische mishandeling noemen mannen vaker hun vader en vrouwen hun moeder als dader.

In een kwart van de gevallen betreft het een broer of zus. Bij lichamelijk misbruik is de vader meestal de dader, terwijl het bij seksueel misbruik meestal om iemand buiten de familie gaat.

Echtscheiding

In gezinnen waar een of meer kinderen worden mishandeld, spelen vaak diverse problemen, zoals echtscheiding. Er is nog weinig bekend over de mechanismen waardoor kindermishandeling tot psychische problemen op latere leeftijd leidt.

De gegevens over de effecten van kindermishandeling op latere leeftijd zijn afkomstig uit het zogeheten Nemesis-onderzoek van het Trimbos-instituut.

In dit grootste onderzoek tot dusver op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg werden meer dan 7000 mensen van 18 tot en met 64 jaar ondervraagd. Het Nemesis-onderzoek wordt dit jaar herhaald.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie