Antiek schrijfplankje naar Oxford voor onderzoek

AMSTERDAM - Een twintig eeuwen oud houten schrijfplankje van het Fries Museum wordt naar de Universiteit van Oxford gestuurd om de Latijnse tekst leesbaar te maken. Het is de eerste keer dat het museum een klassieke tekst naar Oxford stuurt.

Dat laat het museum maandag weten. Het plankje zou het oudste schriftdocument van Nederland zijn. Op het plankje staat een contract over de koop van een koe. In 1917 is de tekst al eens vertaald. Er wordt echter getwijfeld aan de juistheid daarvan. "Een aantal passages is voor meerdere uitleg vatbaar", zegt conservator van het museum Evert Kramer.

Tekst gaat over het kopen van een koe. Foto: Fries Museum

Oxford gaat met nieuwe technologie onder meer het vuil weghalen, waardoor de tekst leesbaar wordt. Daarna zullen andere specialisten aan de slag gaan om het contract te vertalen. Het Fries Museum hoopt dat op deze manier 'een tweeduizend jaar oud Fries mysterie wordt opgelost'.

Het plankje stamt uit de Romeinse tijd en is waarschijnlijk opgesteld door soldaten. Het document werd in 1914 in de terp Groot Tolsum bij het Friese Franeker gevonden. Het contract wordt woensdag naar Engeland gestuurd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie