Grutto vestigt trekvogelrecord

WELLINGTON - Wetenschappers in Nieuw-Zeeland staan versteld van een grutto die non-stop 11.500 kilometer heeft gevlogen.

De trekvogel kan worden gevolgd omdat zij begin dit jaar van onderzoekers een zendertje ingeplant heeft gekregen. Ze heet sindsdien 'E7'.

E7 vloog dit jaar van Nieuw-Zeeland naar Alaska en terug. Op terugtocht vloog de grutto 11.500 kilometer aan een stuk door en vestigde daarmee een trekvogelrecord, meldde de New Zealand Herald dinsdag.

Natuurgebied

Het record dat E7 sloeg was van haar eigen heenreis. Op die tocht keek de grutto vijf weken rond in een natuurgebied in China na een ononderbroken vlucht van 10.000 kilometer vanuit Northland, Nieuw-Zeeland.

Aangesterkt vloog E7 toen in mei nog 7300 kilometer verder naar een broedterrein in Alaska. In juli en augustus genoot de trekvogel nog zo veel mogelijk van Noord-Amerika. De terugreis was deze maand.

Satelliet

Onderzoeker Phil Battley van de Massey Universiteit in Nieuw-Zeeland houdt via satelliet sinds februari in totaal zestien grutto's in de gaten.

Pogingen echter om de recordhoudster E7 te fotograferen in het noorden van Nieuw-Zeeland zijn vooralsnog vruchteloos gebleven. Ze houdt zich op tot de volgende vlucht in een uiterst afgelegen en ontoegankelijk gebied, aldus Battley.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie