Duizenden verpleegsters protesteren in Amsterdam

AMSTERDAM - Enkele duizenden verpleegsters uit verpleeg- en verzorgingshuizen en uit de thuiszorg zijn dinsdagochtend Amsterdam gekomen om actie te voeren voor een nieuwe CAO. De acties in de zorg, die al zes weken duren, hebben daarmee een landelijk karakter gekregen.

De verpleeg- en verzorgingshuizen waar de werknemers staken, draaien zondagsdiensten zodat de hoogstnodige zorg doorgaat. In de Heineken Music Hall liepen de actievoersters getooid met kerstmutsen. Een enkele droeg een doodshoofd om de ernst van het conflict te duiden.

De CAO verpleeg- en verzorgingshuizen en de CAO thuiszorg liepen op 1 juli af. Eind vorige maand lieten vakbonden en werkgevers in de sector de ambitie vallen om de twee samen te voegen. Daarna bleven zij doorsteggelen over de loonstijging in de twee arbeidsovereenkomsten.

De bonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en De Unie eisen een salarisverhoging van 2,5 procent voor de circa 360.000 werknemers in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Brancheorganisaties Arcares, LVT en BTN vinden dat te hoog. Zij bieden de werknemers in de verzorgings- en verpleeghuizen 1 procent met een bonus van 0,65 procent. In de thuiszorg stellen de werkgevers geen loonsverhoging in het vooruitzicht, wel een structurele eindejaarsuitkering van ,65 procent in plaats van een incidentele van 2 procent.

De onderhandelingen over een nieuwe gezamenlijke CAO liepen meer dan een maand geleden vast. Sindsdien houden de bonden een estafette van poortacties, lunchbijeenkomsten en korte werkonderbrekingen.

In de thuiszorg zijn de werkgevers en de bonden inmiddels voorbereidende gesprekken begonnen over een nieuwe CAO. Voor de CAO verpleeg- en verzorgingshuizen worden op dit moment volgens de partijen geen onderhandelingen gevoerd.

Tip de redactie