Dinsdag massale werkonderbreking in de zorg

UTRECHT - De acties voor een betere CAO in de zorg zijn maandag geruisloos hun zesde week ingegaan. Dinsdag moet dat veranderen met een massale werkonderbreking in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. De bonden roepen werknemers op om naar een landelijke actiedag in Amsterdam te komen.

Daarmee krijgen de acties voor het eerst sinds het begin van het conflict een landelijk karakter. "Wij rekenen op minimaal 3000 mensen", zegt een woordvoerder van Abvakabo FNV. In de verpleeg- en verzorgingshuizen waar werknemers het werk neerleggen, zullen zondagsdiensten worden gedraaid zodat de hoogst nodige zorg doorgaat.

De CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen en de CAO Thuiszorg liepen op 1 juli af. Eind vorige maand lieten vakbonden en werkgevers in de sector de ambitie vallen om de twee CAO's samen te voegen. Daarna bleven zij doorsteggelen over de loonstijging in de twee arbeidsovereenkomsten.

De bonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en De Unie eisen een salarisverhoging van 2,5 procent voor de circa 360.000 werknemers in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Voor brancheorganisaties Acares, LVT en BTN is dat te hoog. Zij bieden de werknemers in de verzorgings- en verpleeghuizen 1 procent met een bonus van 0,65 procent. In de thuiszorg stellen de werkgevers geen loonsverhoging in het vooruitzicht, wel een structurele eindejaarsuitkering van ,65 procent in plaats van een incidentele eindejaarsuitkering van procent.

De onderhandelingen over een nieuwe gezamenlijke CAO liepen meer dan een maand geleden vast. Sindsdien organiseren de bonden een estafette van poortacties, lunchbijeenkomsten en korte werkonderbrekingen. In de thuiszorg zijn de werkgevers en de bonden inmiddels begonnen met voorbereidende gesprekken over een nieuwe CAO. Voor de CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen worden op dit moment volgens de partijen geen onderhandelingen gevoerd.

Tip de redactie