'Taxibranche betaalt veel lonen te laat uit'

DEN HAAG - Zeker een kwart van de werknemers in de taxibranche, ongeveer 12.000 mensen, krijgt niet op tijd het loon uitbetaald. Bij 40 procent van de in totaal 45.000 medewerkers in deze bedrijfstak wordt overwerk niet uitbetaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat is gedaan in opdracht van de vakbond CNV Taxi.

Meer dan 13.000 werknemers kunnen niet achterhalen of ze wel het loon krijgen dat ze volgens de CAO Taxivervoer daadwerkelijk verdienen. Bovendien ontvangt 15 procent van het personeel geen onregelmatigheidstoeslag voor werk in de avond- en nachtelijke uren, zo blijkt uit het onderzoek.

"Het is kommer en kwel in de taxibranche. Er is echt sprake van middeleeuwse toestanden", zei CNV-bestuurder P. de Ridder maandag. Het onderzoek toont volgens hem aan dat taxibedrijven zich beter aan de CAO moeten houden. "Naast betere controle moet het mogelijk worden om werkgevers met boetes te dwingen wel de CAO strikt na te leven."

Met het aantal vrije dagen is het ook slecht gesteld, aldus de vakbond. Bijna de helft van alle medewerkers krijgt vermoedelijk niet het aantal vakantiedagen waar ze volgens de CAO wel recht op hebben. Dit bleek echter moeilijk te controleren, omdat werkgevers het personeel niet vertellen hoeveel vakantiedagen jaarlijks worden opgebouwd, stelt CNV Bedrijvenbond.

Tip de redactie