'Succes gaat altijd ten koste van iets'

Laatste update:  20 november 2009 16:07 info Bekijk op de kaart

AMSTERDAM - Volgens schrijver en filosoof Alain de Botton is de vigerende dictatuur van de balans tussen werk en privé grote onzin. We kunnen niet alles hebben.

In een vloeiend betoog - helaas per video - hield de van oorsprong Zwiterse schrijver het publiek op de TEDx-conferentie in Amsterdam voor dat iedereen krampachtig bezig is met succes. "Mensen willen overal tegelijk succes in hebben. Dat gaat niet. Als je in het ene domein succes hebt, gaat dat altijd ten koste van iets anders."

Op humoristische wijze borduurde De Botton losjes voort op de voor hem bekende thema's als statusangst. Al eerder beschreef de filosoof dat mensen zich veel te veel laten bepalen door wat anderen van hen vinden. Mensen zijn verslaafd aan status, gedefinieerd door de omgeving.

Funest

Volgens De Botton is dat funest. Mensen moeten in plaats daarvan zelf bepalen wat succes betekent. Overigens spelen ook de media hier een negatieve rol in, aldus De Botton.

TEDx Amsterdam brengt zo'n 450 binnen- en buitenlandse prominenten en opiniemakers naar het Tropeninstituut, waar ze een dag lang hun visie op hun eigen terrein verspreiden.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Wijn El Bulli te koop

Wijnen uit Spaans toprestaurant moeten 1,2 miljoen euro opleveren

Lees verder op NUzakelijk.nl

Toyota´s boze droom

Chinezen kopen steeds minder Japanse auto´s door ruzie over een paar eilandjes

Lees verder op NUzakelijk.nl