Universiteit van Nederland: Hoe bepaalt een rechter wat de waarheid is?

Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week brengen we de vijf best bekeken colleges. 

5. Waarom zijn wij in Nederland niet erg trots op onze vaderlandse helden?

Willem van Oranje, Pim Fortuyn en Michiel de Ruyter: ze stonden allemaal in de top tien van de verkiezing van de “Grootste Nederlander Allertijden” in 2004. Allemaal leuk en aardig – Fortuyn zou nu waarschijnlijk niet meer zo hoog eindigen – maar eigenlijk zijn wij Nederlanders niet zo van de heldenverering. Wanneer je in ons land van “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” gezien wordt als een échte held, dat hoor je van Lotte Jensen (Radboud Universiteit) in dit college.

4. Hoe kun je met maar liefst vijftien verschillende zintuigen hallucineren?

Wist je dat er niet vijf – of zoals in sommige films wordt beweerd zes – zintuigen te onderscheiden zijn? Het zijn er maar liefst vijftien! Prof. dr. Jan Dirk Blom kan je er alles over vertellen, en hij laat zien hoe mensen in deze onbekende dimensies kunnen hallucineren.

3. Wanneer is iemand te oud voor een dure operatie?

Dokters willen hun patiënten het liefste beter maken. Maar hoe kom je erachter of het nog verstandig is om een al wat oudere patiënt te opereren? In dit college test Andrea Maier, internist-ouderengeneeskundige, jouw echte leeftijd.

2. Hoe bepaalt een rechter wat de waarheid is?

Rechters, het zijn net mensen. En ze hebben een zware taak: oordelen over situaties waar ze zelf niet bij zijn geweest. Hoe komt een rechter tot zijn of haar oordeel? Hoe bepaal je of een verdachte de waarheid spreekt? Wat mag je volgens de wet doen om achter de waarheid te komen en wat gebeurt er in de praktijk? Hoogleraar Straf(proces)recht Lonneke Stevens (Vrije Universiteit) zet je in dit college op de stoel van de rechter en geeft je een lesje in waarheidsvinding.

1. Waarom kun je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeten?

Kijk jij ook altijd zo uit naar dat onderste chocoladepuntje van je ijshoorntje? Wat er aan de hand is met de vetten in de chocolade in dat puntje en hoe die chocolade dankzij katalysatoren gezonder is geworden, vertelt scheikundige Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) in dit college.

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie