Universiteit van Nederland: Waarom is je pizza duurder als het bewolkt is?

​Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week is het thema energie.

Hoe halen we zoveel mogelijk energie uit de zon?

Voor niets gaat de zon op, elke dag weer. En daar kunnen we goed gebruik van maken. Wim Sinke (UvA en ECN) onderzoekt hoe het licht zo goed mogelijk om te zetten is naar energie met behulp van zonnecellen. Hoe ver we al zijn, welke obstakels er zijn en welke mogelijkheden hoor je allemaal in dit college.

Hoe leven we in de toekomst van de wind?

Nederland staat bekend om tulpen, klompen en… molens. Onze molens hebben ons bepaald geen windeieren gelegd. Ook vandaag de dag gebruiken we de kracht van de wind om energie te winnen met moderne windturbines. Die lijken nog wel enigszins op de authentieke molens, maar laat je verbazen door de futuristische opvolgers waarmee Gerard van Bussel (TU Delft) op de proppen komt.

Hoe kun jij met kattenbakvulling je huis verwarmen?

Dit college is niet voor de poes. In de toekomst stoken we onze huizen namelijk warm met een zonnecollector op het dak en een flinke bak kattengrind in de kelder. Hoe dat kan? Dat vertelt David Smeulders (TU Eindhoven) in dit college.

Waarom draaien we de gaskraan niet gewoon dicht?

De kans is groot dat jij thuis een CV ketel hebt staan. Maar waarom eigenlijk? De meesten van ons stoken ons huis warm met aardgas, waarbij broeikasgas koolstofdioxide vrij komt. Er zijn genoeg andere manieren om onze huizen warm te stoken, dus waarom draaien we de gaskraan niet gewoon dicht? Laetitia Ouillet (TU Eindhoven) vertelt het hele verhaal.

Waarom is je pizza duurder als het bewolkt is

Allemaal leuk en aardig hoor, duurzame energie, maar wat nu als ik 's avonds pizza uit de oven wil eten en een talentenjacht op tv wil kijken? Kan dat dan niet als de zon niet schijnt en de wind niet waait? Han Slootweg (TU Eindhoven) legt je uit hoe dat samengaat, duurzame energie en ons elektricitieitsnetwerk.Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie