Universiteit van Nederland: Kan een robot binnenkort mensen opereren?

Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week is het thema medische mirakels.

Hoe kun je zonder medische kennis bij jezelf een diagnose stellen?

Stel, je hebt een gek plekje op je arm en je wil weten of het onschuldig is of niet. Ga je dan liever naar een arts of vul je net zo lief een vragenlijst in op je mobiel? Gek genoeg kan zo'n vragenlijst in sommige gevallen een beter antwoord geven dan een arts. Hoe dat kan, vertelt Chris Snijders (TU Eindhoven) in dit college.

Hoe kan plastic jouw leven redden? 

Misschien vind je plastic maar een lelijk materiaal en associeer je het vooral met vervuiling. Maar na het college van chemicus Patricia Dankers (TU Eindhoven) snap je dat plastic ook jouw leven kan redden. Hoe dat kan vertelt én demonstreert Patricia in dit college.

Staat een robot jou binnenkort te opereren?

Vaten kleiner dan een spaghettisliertje aan elkaar naaien en heel precies een gaatje in het schedeldak boren. Zelfs de beste chirurg kan niet op tegen de precisie van een robot. Wat robots allemaal kunnen hoor je van Maarten Steinbuch (TU Eindhoven).

Hoe weet je binnen 30 minuten zeker dat een tumor echt helemaal weg is? 

Maar liefst 20% van de mensen met een huid-, borst- of longtumor moet opnieuw onder het mes, omdat de tumor niet helemaal verwijderd is bij de operatie. Kan dat niet beter? Dat probeert Ron Heeren te verbeteren, door te werken aan baanbrekende technieken voor in de operatiekamer (Maastricht University en MUMC).

Zit het ziekenhuis straks in je broekzak? 

In de toekomst meten we zelf wel even onze bloeddruk op onze mobiel, appen het door naar het ziekenhuis en videobellen met de dokter als consult. Lucien Engelen (RadboudUMC) vraagt zich af of het ziekenhuis straks in je binnenzak zit. Zijn wij in staat om onze eigen gezondheidscoaches te worden? En zien de artsen dat ook zitten?

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie