Universiteit van Nederland: Wat gebeurt er met een lijk nadat het is begraven?

Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week is het thema archeologie.

Hoe kunnen we virtueel tijdreizen over de beroemdste snelweg van het Romeinse rijk?

Wie vandaag de dag over de Via Appia loopt, net buiten Rome, ziet ontelbaar veel overblijfselen van wat ooit het het Romeinse Rijk was. Zou het niet mooi zijn als je door middel van een virtuele reconstructie weer even terug in de tijd zou kunnen gaan om te zien hoe die beroemde snelweg van het Romeinse Rijk er in volle glorie uit gezien heeft? Dat is precies de droom van classicus en archeoloog Rens de Hond (Radboud Universiteit).

Hoe toont een opgraving het einde van de farao aan?

Egypte heeft een indrukwekkende en lange geschiedenis. En de farao, die was daarbij lange tijd heel erg belangrijk. Toch kwam er een einde aan zijn populariteit, bleek uit een opgraving die Egyptoloog prof.dr. Olaf Kaper (Universiteit Leiden) deed. Hoe dat zit, hoor je in dit college.

Waarom is tandsteen een goudmijn voor archeologen?

Tandplak vinden we vies en tandsteen nog viezer. Maar het bevat een schat aan informatie. Vooral bij de mensen die honderden jaren geleden leefden. Wat je aan de hand van tandsteen allemaal kunt zeggen, weet Kirsten Ziesemer (Universiteit Leiden / NEXUS 1492).

Wat gebeurt er precies met een lijk nadat het begraven is?

Wat gebeurt er precies met een lijk in verschillende omstandigheden? Die vraag is niet alleen erg boeiend voor forensische onderzoekers, maar ook voor archeologen. Archeologe dr. Hayley Mickleburgh (Universiteit Leiden / NEXUS1492) doet onderzoek met gedoneerde lichamen om erachter te komen hoe skeletten uit elkaar vallen, zodat ze beter begrijpt hoe - eeuwen geleden - mensen begraven werden.

Waarom moeten we op de bodem van de zee zoeken om iets te snappen van ons verleden?

Onderwaterarcheoloog Martijn Manders (Universiteit Leiden/RCE) vertelt hoe ongelofelijk veel moois er op de bodem ligt en dat we een beetje op moeten schieten om dit erfgoed veilig te stellen.

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie