Universiteit van Nederland: Eten we straks insecten als borrelnootjes?

Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week is het thema voeding.

Eten we straks insecten als borrelnootjes?

"Kan iemand mij de schaal met sprinkhanen doorgeven?" Volgens Catriona Lakemond (Wageningen University) duurt het niet lang voordat deze zin op feestjes en partijen te horen valt. Want insecten zijn niet alleen hartstikke voedzaam, ze zijn ook nog eens makkelijk om te produceren en met de juiste dipsaus heerlijk om te eten.

Wanneer mag een bedrijf beweren dat hagelslag supergoed voor je is?

Stel, je bent chocoladerepenfabrikant en je weet dat cacao gezonde effecten op de gezondheid heeft. Mag je dan op je chocoladereep zetten dat-ie goed voor je is? Alie de Boer (Maastricht University) weet precies hoe het zit in een wereld waarin elk product zo'n beetje een 'gezondere' of 'bewuste keuze' is. Hoe zit 't überhaupt met de geloofwaardigheid van dit soort uitspraken?

Waarom vind jij een vegetarier soms zo irritant?

Stel: je staat op een feestje en er komt een schaal met borrelhapjes aan. En nét als jij in je bitterbal wilt happen, hoor je vanaf links "Nee dankje, ik eet geen vlees, dat vind ik zó zielig voor die diertjes!" Wedden dat die bitterbal een stuk minder lekker smaakt? In dit college heeft psycholoog Florien Cramwinckel (Leiden University) het wetenschappelijke bewijs waarom niet-vegetariërs een vegetariër stiekem soms irritant vinden (en dat dit andersom helemaal niet zo is).

Hoe voorkomen we dat jij vanavond weer een hele zak chips leeg eet?

Ok, nog één handje dan. En opeens is die zak chips die net nog halfvol was, helemaal leeg. Hoe kan dat nou? Waar komt die onbedwingbare behoefte nou vandaan om zo'n zak chips (of chocoladereep, ook goed) tot op de laatste kruimel op te eten, ook al willen we niet meer? Emely de Vet (Wageningen University) legt je uit welke factoren van invloed zijn op verleiding en hoe we onze voedselrijke omgeving voortaan wat slimmer af kunnen zijn.

Waarom kun je van rood vlees en rode wijn kanker krijgen?

Een glas rode wijn per dag is goed voor je gezondheid, toch? Maar rood vlees dan weer niet, of valt het toch wel mee? Hoe weten we eigenlijk of dat wat we eten wel of niet goed voor ons is? Ellen Kampman (Wageningen University) legt je uit hoe we erachter zijn gekomen dat vaak rood vlees eten niet gezond is (en hoe groot dat effect dat eigenlijk is op het krijgen van kanker) en.... waarom rode wijn toch minder gezond is dan je denkt.

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie