Universiteit van Nederland: Waarom koopt een moslim niet zomaar een huis?

Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week is het thema de Islam.

Waarom kan een moslim niet zomaar een huis kopen?

Waarom heeft maar 14 procent van de Nederlanders van Marokkaanse afkomst een hypotheek? Dit komt omdat het afsluiten van zo'n hypotheek niet mag van de Koran. Die zegt: je mag geen geld over geld betalen; rente dus. Of kan het toch wel? Islamitisch bankieren is hier volgens Islamoloog en onderzoeker Islamitisch Financieren Rachida Talal-Azimi (Radboud Universiteit) dé oplossing voor.

Waarom bepaalt Mohammed hoe moslims hun tanden moeten poetsen?

Hoewel de profeet Mohammed in de zevende eeuw overleed, leven tot op de dag van vandaag miljoenen moslims wereldwijd met bepaalde gebruiken uit zijn leven. Dat zit 'm in alledaagse dingen zoals voedsel, klederdracht of het hebben van bepaalde normen en waarden. In dit college laat historica en arabist Petra Sijpesteijn (Universiteit Leiden) zien hoe de profeet ook ná zijn dood nog altijd voortleeft.

Hoe wordt muziek gebruikt om het imago van de Islam te verbeteren?

Voor haar onderzoek over de relatie tussen muziek en geloof reisde Nina ter Laan (Leiden Universiteit) af naar Marokko. Hier zag ze hoe muziek samenhangt met politieke denkbeelden over een ‘radicale’ en ‘gematigde’ Islam en hoe dit bewust wordt ingezet om de beeldvorming hierover te beïnvloeden.

Waarom waren Europeanen een eeuw geleden verliefd op de Islam?

De discussies van vandaag de dag rondom Islam zijn voor het merendeel niet positief. Maar Europa was zo'n honderd jaar geleden enorm gefascineerd door de Islam. Inclusief buikdansclubs en georganiseerde boottochten naar Mekka. Aan de hand van een anekdote over een telefoonboek vertelt Umar Ryad (Universiteit Utrecht) hoe dat precies zit.

Zijn soennieten en sjiieten eeuwenoude vijanden of worden de groepen tegen elkaar uitgespeeld?

Als het gaat om conflicten in Syrië of Irak wordt in het nieuws soms geschreven: "de soennieten en sjiieten staan lijnrecht tegenover elkaar." Maar hoe zit dat dan precies? Zijn het echt eeuwenoude vijanden of is het een politiek spel waarbij groepen op een strategische manier tegen elkaar worden uitgespeeld? Maaike Warnaar (Universiteit Utrecht) weet hoe het zit.

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie