Beautyingrediënt onder de loep: Heemst
Op Cosmopinie zijn artikelen te vinden over beauty, trends en cosmetica ingrediënten. Natuurlijke ingrediënten in cosmetica, gewonnen uit planten, zijn erg populair. Een minder bekend voorbeeld daarvan is extract van het kruid heemst.
Foto: NU.nl/Cosmopinie
In tegenstelling tot wat vaak de eerste associatie is bij het horen van de naam marshmallow is het ingrediënt dat gebruikt wordt in cosmetica niet het snoepgoed, maar het gelijknamige kruid. De marshmallow plant, in het Nederlands heemst, is op het label van cosmeticaproducten te herkennen aan de INCI-naam althaea officinalis.
Helemaal toevallig is de gelijkenis tussen de namen van de plant en het snoepgoed niet: vroeger werd een eiwitrijke substantie, gewonnen uit de wortels van heemst, gebruikt voor het maken van marshmallows (het snoepgoed). Vandaag de dag worden marshmallows nog zelden zo gemaakt, maar dient heemst wel als geneeskrachtige plant in de alternatieve geneeskunde en als cosmetica ingrediënt.
De belangrijkste functie van heemst voor huidverzorging zou de kalmerende werking zijn, waarnaast ook hydraterende eigenschappen. Heemst-extract is dan ook met name terug te vinden in producten voor de droge en gevoelige huid.
De slijmstof die de plant aanmaakt, net als bijvoorbeeld bij het in cosmetica populaire aloë vera, werkt als beschermend laagje dat de huid minder gevoelig maakt voor irritaties van buitenaf. Het wordt zelfs gebruikt in trekzalf, weke irritaties van insectensteken snel verzacht. Het slijm dient in kleinere hoeveelheden ook als verdikkingsmiddel.
Over de eventuele gezondheidsrisico's van heemst als beauty ingrediënt is weinig bekend.
Gerecenseerde producten met heemst

Aveda Pure Abundance volumizing shampoo – beoordeeld door bezoeker(s) met een 4.3 uit 5
Dr Hauschka Gezichtscrème Kweepeer – beoordeeld door bezoeker(s) met een 3.6 uit 5


Startpagina