Beautyingrediënt onder de loep: Kokosolie

Laatste update:  11 december 2011 15:39 info

Op Cosmopinie zijn artikelen te vinden over beauty, trends en cosmetica ingrediënten. In cosmetica is momenteel natuurlijke olie een stuk populairder dan bijvoorbeeld minerale olie. Een voorbeeld daarvan is kokosolie.

Kokosolie, op het cosmetica label te herkennen aan de INCI-naam Cocos Nucifera oil, wordt gewonnen uit kokosmelk of het droge pulp van het vruchtvlees. Deze eetbare olie is gezien de vaste vorm bij kamertemperatuur (dan kokosvet genoemd) ook wel te vergelijken met onder andere cacaoboter en sheabutter. Kokosolie wordt gebruikt in tal van cosmeticaproducten, maar is ook in pure vorm te gebruiken voor de huid of in het haar: kokosvet is bijvoorbeeld erg populair als anti-pluis crème voor afro-Amerikaans haar.

Kokosolie fungeert – net als bijvoorbeeld olijfolie in cosmetica – met name als gelijkend aan NMF, oftewel Natural Moisturizing Factor. Deze verzamelnaam wordt gebruikt voor de groep lipiden die in de huid aanwezig zijn. Ze houden de huid soepel en gehydrateerd.

Kokosolie lijkt erg op deze huid-eigen stoffen en heeft daardoor een beschermende en vettende functie. De olie vormt een beschermend laagje dat verdamping van vocht uit de huid voorkomt en helpt de beschermlaag van de huid intact te blijven, zodat ze ook minder gevoelig is voor irriterende factoren van buitenaf. Ook bevat de olie vitamine A en E.

Ook voor het haar is kokosolie een nuttig ingrediënt: aangetoond is dat het beschermt tegen beschadigingen, doordat het de haar kan binnendringen. De olie vormt als het ware een beschermende coating die het haar minder kwetsbaar maakt wanneer het nat is.

Uit kokosolie kunnen ook weer tal van andere cosmeticastoffen gewonnen worden, zoals cetearyl alcohol. Deze was-achtige stof die bestaat uit vetzuren wordt veel gebruikt in crèmes en conditioners en dient als emolliens (huidverzachter), emulgator of verdikkingsmiddel. Een ander veelgebruikte afgeleide van kokosolie is gefractioneerde kokosolie: Caprylic/Capric Triglyceride. Het voordeel van deze stof is dat deze olie geurloos en kleurloos is, wat aantrekkelijk is voor de cosmetica-industrie. Daarnaast kunnen vitaminen en andere nuttige verzorgende ingrediënten er makkelijk in oplossen.

Tot slot kan van olijfolie zeep worden gemaakt. Hoewel vaak gedacht wordt dat zulke zepen gemaakt uit olijfolie of kokosolie voedend en vettend zijn voor de huid, zijn deze zepen net zo uitdrogen als andere zeep. De moleculen in de zeep zorgen er namelijk voor dat (huid)vetten kunnen oplossen en met water kan worden afgespoeld, wat de natuurlijke beschermlaag van de huid kan aantasten.

Gerecenseerde producten

 kokosolie

Yes To Carrots C Me Smile lip butter – beoordeling: 4.5 uit 5

Inecto Pure Coconut Milk face mask – beoordeling: 3.7 uit 5

Lush BIG shampoo – beoordeling: 4 uit 5

Esse Cream Mask – beoordeling: 3.7 uit 5

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

 In samenwerking

Lange rok

Aankomende zomer zijn rok- en jurklengtes tot op de enkel meer regel dan uitzondering.

Lees artikel op Styletoday
Banner NUjournaal Entertainment

Kate Moss

Kate Moss kan worden uitgetekend in een blazer, zwarte kledingstukken en een hoedje.

 

Lees artikel op Styletoday

Victoria's Secret

De lingerieketen heeft de datum bekend gemaakt van de opening van haar eerste winkel in Londen, 25 juli.