Voetbal

UEFA let bij biedingsprocedure EK 2024 streng op mensenrechten

De UEFA gaat bij de toewijzing van de organisatie van het EK 2024 streng toezien op mensenrechten, arbeidsrechten en corruptie. Dat heeft de Europese voetbalbond dinsdag laten weten aan kandidaat-organisatoren Duitsland en Turkije.

"De bescherming van mensen- en arbeidsrechten is ontzettend belangrijk voor de UEFA'', aldus voorzitter Aleksander Ceferin van de Europese voetbalbond.

"We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met dat te benadrukken. Daarom moeten landen die een bid hebben ingediend al direct kunnen aantonen dat ze in staat zijn die rechten te waarborgen."

De striktere regels gelden voortaan voor alle toernooien en finales die onder de vlag van de UEFA gespeeld worden, zo laat Ceferin weten.

De Europese bond wil met maatregelen toestanden zoals in Qatar, waar in 2022 het WK wordt gehouden, voorkomen. Wereldvoetbalbond FIFA werd in verlegenheid gebracht door de erbarmelijke werkomstandigheden van arbeiders bij de bouw van stadions.

Bekendmaking

Volgend jaar september wordt bekendgemaakt waar het EK van 2024 wordt gespeeld. Duitsland en Turkije zijn de enige landen die hebben aangegeven interesse te hebben in de organisatie en hebben tot april 2018 tijd om hun bid in te leveren.

In Turkije werd nog nooit een voetbaltoernooi van dergelijke omvang gehouden. (West-)Duitsland heeft met de organisatie van de WK's van 1974 en 2006 en het EK van 1988 al wel ervaring.

Turkije deed eerder zonder succes een poging om samen met Griekenland de organisatie van het EK 2008 binnen te halen. Ook het gastheerschap van de toernooien in 2012 en 2016 ging aan Turkije voorbij.

Lees meer over:

Alles over GP Monaco

Alles over GP Monaco
Dit moet je weten over de race op de straten van Monte Carlo. 'Het is de Super Bowl van de Formule 1.'  

Klassementen Giro d'Italia

Klassementen Giro d'Italia
De honderdste editie van de Ronde van Italië duurt tot en met zondag 28 mei.
Tip de redactie