Voetbal

Wales geeft gehoor aan verbod FIFA op dragen van klaproos

De spelers van het nationale elftal van Wales dragen zaterdag geen klaproos op het shirt tijdens het duel met Servië in de WK-kwalificatie. De nationale bond wil niet het risico lopen voor een 'poppy' bestraft te worden met puntenaftrek.

Britten herdenken jaarlijks op 11 november alle oorlogslachtoffers met een klaproos. De FIFA beschouwt zo'n symbool als politiek statement en verbiedt dergelijke uitingen.

Supporters van Wales zullen voor het duel met Servië wel met een mozaïek een klaproos creëren op de tribunes van het Cardiff City Stadium.

Engeland en Schotland spelen zaterdag tegen elkaar in de WK-kwalificatiereeks en zullen dan het verbod van de FIFA in tegenstelling tot Wales negeren. Spelers van beide ploegen voetballen met zwarte armbanden met daarop een 'poppy'.

De Engelse bond FA liet onlangs weten het standpunt van de FIFA "onzin" te vinden en verwees daarbij naar wedstrijden uit 2011. Destijds ging de wereldvoetbalbond wel akkoord toen Engeland, Schotland en Wales dergelijke armbanden wilden dragen.

Door het dragen van de armband worden de bonden van Engeland en Schotland waarschijnlijk bestraft met een boete. Of de nationale teams ook daadwerkelijk puntenaftrek zullen krijgen in de WK-kwalificatie is niet bekend.

Bekijk het programma en de standen in de WK-kwalificatiereeks

Blijf live op de hoogte met de app

Blijf live op de hoogte met de app
Door een innovatieve opzet in de vorm van een liveblog is de nieuwe app van NUsport nóg actueler.

Hiphop, Ronnie Flex en dammen

Hiphop, Ronnie Flex en dammen
Jan Groenendijk en Roel Boomstra strijden om WK-titel en voor hipper imago van hun sport.
Tip de redactie