Voetbal

Messi zegt zelf niets te hebben geweten van belastingfraude

Lionel Messi heeft donderdag in de rechtbank in Barcelona een verklaring afgelegd in de belastingfraudezaak tegen hem en zijn vader. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de fraude bij de mensen die zijn zaken regelden.

De 28-jarige Messi werd toegejuicht en uitgejoeld toen hij 's ochtends samen met zijn vader Jorge Horacio Messi arriveerde bij de rechtbank.

Het duo wordt door de Spaanse fiscus beschuldigd van belastingontduiking tussen 2007 en 2009.

Ze zouden inkomsten van Messi uit portretrechten, die voortkwamen uit contracten met bedrijven als Adidas, Pepsi-Cola en Danone, hebben achtergehouden. Het zou gaan om een bedrag van rond de 4,2 miljoen euro.

Messi liet volgens ESPN in de rechtbank weten dat hij zich zelf weinig bezig hield met zijn financiële administratie. "Ik vertrouwde mijn vader en de mensen die zich hier over ontfermden. Ik was gewoon aan het voetballen", aldus de Argentijn. 

"Ik tekende contracten omdat ik mijn vader en de advocaten vertrouwde en we hadden besloten dat zij hier de leiding over hadden", vervolgde Messi tegenover de rechter. "Ik wist verder nergens van en vroeg er ook niet naar bij mijn vader. Hij en de advocaten vonden dat het op deze manier moest."

Geen uitleg

Messi voegde toe dat hij nooit met zijn advocaten is gaan zitten om uitleg te krijgen over hoe ze zijn zaken regelden. Hij ontkende ook gesproken te hebben met Angel Juarez, de directeur van het advocatenkantoor dat de portretrechten voor de linkspoot beheerde. "Ik heb hem maar twee keer gezien in mijn leven en dat was al veel. Dat was toen ik een contract moest tekenen."

Juarez bevestigde in de rechtszaal dat Messi bij weinig beslissingen werd betrokken. "Hij kwam alleen zo nu en dan langs om documenten te tekenen."

Ook de persoon die Messi's belastingaangiften afhandelde was al getuige aanwezig. Hij stelde dat Messi's vader alle documenten inzag voor die ingediend werden. 

Copa America

Donderdag is waarschijnlijk de laatste dag van de zaak die op dinsdag begon. Messi was toen nog afwezig omdat hij in Argentinië herstelde van rugblessure die hij vorige week opliep in een oefeninterland tegen Honduras.

De sterspeler van FC Barcelona zal na zijn getuigenis direct naar de Verenigde Staten vliegen, waar het Argentijnse elftal maandag zijn eerste duel van de Copa America speelt.

Lees meer over:

Programma Premier League Darts

Programma Premier League Darts
Titelverdediger Michael van Gerwen staat na de achtste speelronde aan kop in het klassement.

Resterend programma top drie

Resterend programma top drie
Feyenoord, Ajax en PSV moeten nog zeven duels spelen in de jacht op de landstitel.
Tip de redactie