FIFA geeft omkoping toe bij WK's 1998 en 2010

De FIFA heeft woensdag bevestigd dat de WK's van 1998 en 2010 in respectievelijk Frankrijk en Zuid-Afrika zijn binnengehaald met smeergeld.

De wereldvoetbalbond heeft een zaak aangespannen vanwege de grootschalige omkoping en eist tientallen miljoenen euro's ter compensatie.

De Amerikaanse justitie heeft tientallen voetbalofficials en marketeers aangeklaagd vanwege de grootschalige omkoping. Een deel van hen is al opgepakt, een deel nog niet.

De FIFA vindt dat deze mensen hun positie hebben misbruikt en daardoor schade hebben berokkend aan de voetbalorganisatie.

Video: Blatter: 'FIFA heeft WK gegeven vanwege vertrouwen in Zuid-Afrika' 

Blatter: 'Zuid-Afrika kan trots zijn op organisatie WK'

Zwembaden

"Het geld dat zij in hun eigen zak staken, had ten goede moeten komen aan het internationale voetbal. Dit geld was niet bedoeld om zwembaden en villa's mee te bouwen, maar voetbalfaciliteiten", aldus de nieuwe FIFA-president Gianni Infantino. 

Onder anderen hooggeplaatste en inmiddels gevallen voetbalofficials Jack Warner, Chuck Blazer en Jeffrey Webb moeten nu vrezen dat zij veel geld terug moeten betalen aan de FIFA.

Die wil niet alleen de winst uit de illegale handel terug, maar ook hun loon, bonussen en commissies. Bovendien wil de bond een schadevergoeding voor de imagoschade.

Lees meer over:

Blijf live op de hoogte met de app

Blijf live op de hoogte met de app
Door een innovatieve opzet in de vorm van een liveblog is de nieuwe app van NUsport nóg actueler.

Hiphop, Ronnie Flex en dammen

Hiphop, Ronnie Flex en dammen
Jan Groenendijk en Roel Boomstra strijden om WK-titel en voor hipper imago van hun sport.
Tip de redactie