Voetbal

Neymar opgeroepen om te getuigen in fraudezaak

Het hooggerechtshof in Madrid heeft Neymar opgedragen dat hij begin februari moet verschijnen om te getuigen in de fraudezaak die draait om zijn transfer naar FC Barcelona.

Rechter Jose de la Mata honoreerde daarmee woensdag het verzoek van de openbaar aanklager.

Ook Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu, zijn voorganger Sandro Rosell en de ouders van Neymar zijn gedagvaard om op 1 of 2 februari te getuigen in Madrid. De Braziliaanse voetballer moet zelf op 2 februari om 10.00 uur verschijnen.

De zaak draait om de transfer van de 23-jarige aanvoerder van de 'Seleçao' naar Camp Nou twee jaar geleden. Officieel ontving zijn vorige club Santos 17,1 miljoen euro voor de sterspeler, maar onderzoek in Spanje wees later uit dat Barcelona ruim 83 miljoen euro had uitgegeven aan de transactie.

De Braziliaanse investeringsmaatschappij DIS had recht op 40 procent van de transfersom en meent dat ze financiële schade heeft geleden. Daarom klaagde DIS Neymar, diens vader, FC Barcelona, Bartomeu en Rosell aan.

Die laatste official stapte vanwege deze affaire op bij de Catalanen.

FIFA

De FIFA maakte vorig jaar oktober bekend dat het op verzoek van Santos eveneens een onderzoek is gestart naar de transfer van Neymar naar FC Barcelona.

De Braziliaanse club wil dat de aanvaller voor een half jaar wordt geschorst.

Neymar eindigde maandag nog als derde in de verkiezing van de Gouden Bal, achter ploeggenoot Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Lees meer over:

Blijf live op de hoogte met de app

Blijf live op de hoogte met de app
Door een innovatieve opzet in de vorm van een liveblog is de nieuwe app van NUsport nóg actueler.

Hiphop, Ronnie Flex en dammen

Hiphop, Ronnie Flex en dammen
Jan Groenendijk en Roel Boomstra strijden om WK-titel en voor hipper imago van hun sport.
Tip de redactie