Voetbal

Video-arbiter debuteert komend seizoen in KNVB-beker

De videoscheidsrechter gaat zeer waarschijnlijk komend seizoen zijn debuut maken. Dat zal gebeuren in het KNVB-bekertoernooi.

De internationale spelregelcommissie IFAB gaf donderdag in een voorvergadering groen licht voor de primeur.

Bij onder meer dubieuze treffers, strafschoppen, rode kaarten en verwisselde identiteiten zou de videoarbitrage beelden kunnen bestuderen.

De KNVB toont al lang grote interesse voor een videoproject met de arbitrage. Een afvaardiging van de Nederlandse voetbalbond gaf half september aan de FIFA een presentatie over de eerste ervaringen met de videoarbiter.

Over twee maanden wordt definitief besloten of er volgend seizoen wordt geëxperimenteerd met de videoscheidsrechter, nadat er overleg is geweest met de nieuwe FIFA-voorzitter.

"Het wordt gezien als revolutie, maar ik zie het meer als een evolutie", aldus Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB, in gesprek met De Telegraaf.

"Het was niet de vraag of de videoscheidsrechter zijn intrede zou doen, maar wanneer. Volgend seizoen dus. En wij zijn er klaar voor en leiden inmiddels zelfs al videoscheidsrechters op."

Camera's

Pieter Vink en Tom van Sichem, beiden al jaren actief in het betaald voetbal, worden vermoedelijk de eerste videoscheidsrechters.

In totaal wordt bij 25 bekerduels geëxperimenteerd. Minimaal zes camera's gaan deze wedstrijden registreren.

Lees meer over:

Alles over GP Monaco

Alles over GP Monaco
Dit moet je weten over de race op de straten van Monte Carlo. 'Het is de Super Bowl van de Formule 1.'  

Klassementen Giro d'Italia

Klassementen Giro d'Italia
De honderdste editie van de Ronde van Italië duurt tot en met zondag 28 mei.
Tip de redactie