LTFO gevraagd slachtoffers te identificeren

TRIPOLI - De Libische autoriteiten hebben het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) officieel gevraagd de slachtoffers van de vliegtuigcrash te identificeren. Niet alleen de Nederlandse, maar ook degenen met andere nationaliteiten.

Uitgezonderd zijn de Libische slachtoffers, dat verwacht Tripoli zelf te kunnen.

Dat heeft secretaris-generaal Ed Kronenburg donderdag bekend gemaakt. Eerder op de dag vertelde teamleider Daan Noort al dat het LTFO de Libiërs had aangeboden samen te werken aan de identificatie van de vele doden.

De leden van het LTFO  beginnen vrijdag naar verwachting met hun gewone werk. Donderdag kwam het team aan en het heeft de hele dag eraan besteed de situatie te schatten en afspraken met Libische collega's te maken.

Ziekenhuizen

De stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de ramp met de Airbus zijn verdeeld over twee ziekenhuizen in de Libische hoofdstad.

Noort kondigde toen al aan met het materieel dat het LTFO nu al bij zich heeft, aan het werk te willen. Het team krijgt binnenkort versterking van collega's uit Nederland.

Afspraken

Vrijdag maken het LTFO en hun Libische tegenhangers afspraken over hoe de samenwerking concreet wordt ingevuld. Verder gebruiken de forensisch specialisten de vrijdag om het veld te bezoeken waar het vliegtuig is neergestort, zei teamleider Daan Noort.

Een vijftal onderzoekers probeert de zone te scannen op persoonlijke bezittingen van overledenen, die later nog van belang kunnen zijn bij de identificatie.

Het gaat om spullen die kunnen helpen iemands identiteit vast te stellen en die uiteindelijk aan de nabestaanden gegeven moeten worden. De belangrijkste eigendommen, zoals koffers met inhoud, zijn al van de rampplek weggehaald en worden op het politiebureau bewaakt.

Tip de redactie