Verhagen twijfelt niet aan Libisch onderzoek

HOOFDDORP - Demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft geen reden te twijfelen aan de kwaliteit van het onderzoek dat onder verantwoordelijkheid van de Libische autoriteiten wordt uitgevoerd naar de vliegtuigramp.

''Ik heb er alle vertrouwen in dat er goed, gedegen onderzoek plaatsvindt'', aldus Verhagen. Hij zei verder ervan uit te gaan dat ''de oorzaak van deze ramp toch boven water komt''. Wel kan dat volgens hem nog enige tijd duren.

Het terrein waar nog steeds brokstukken van het vliegtuig liggen, is inmiddels al toegankelijk voor bijvoorbeeld journalisten. Zij worden niet tegengehouden als ze zaken willen oprapen.

Voor de bewindsman is dat geen reden de Libische autoriteiten te vragen het terrein beter te bewaken, want dat wordt besproken in het overleg tussen onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Libische autoriteiten.

Vertrouwen

Hij gaf aan alle vertrouwen te hebben in de deskundigheid van de onderzoekers uit Libië. Die werken bovendien samen met teams van vliegtuigbouwer Airbus, Nederlandse identificatie-experts en onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Verhagen zei er vanuit te gaan dat als zij aangeven dat het terrein moet worden afgeschermd, dat zal gebeuren.

Zwarte doos

De demissionair minister wees verder op het feit dat de zwarte doos al is geborgen, waardoor de oorzaak van de ramp mogelijk achterhaald kan worden. Lichamelijke resten zijn ook al van de plek verwijderd.

Verhagen sprak ook zijn waardering uit over de samenwerking met de Libische minister van Buitenlandse Zaken.

Die zorgde bijvoorbeeld dat Nederlandse onderzoekers en familieleden van de enige overlevende van de ramp - de 9-jarige jongen Ruben - direct en zonder problemen het land in mochten. ''Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop de autoriteiten zich hebben opgesteld, ook naar Nederland.'' 

Khadaffi

Premier Jan Peter Balkenende heeft ook gebeld met de Libische president Khadaffi. Beiden hebben hun condoleances overgebracht voor de slachtoffers en nabestaanden uit beide landen.

Balkenende heeft Khadaffi verder bedankt voor de medewerking van de Libische autoriteiten en hulpverleners na de crash bij Tripoli.

Identificatieteam

Daarbij krijgen de medewerkers van het Landelijk team forensische opsporing (LTFO) dat in Tripoli is, zo snel mogelijk versterking van een team uit Nederland.

Het team houdt zich bezig met identificatie van de slachtoffers die vielen bij de vliegtuigcrash woensdag in Tripoli in Libië. Welk team moet gaan wordt nu bepaald.

Het team, zo werd duidelijk, zal zich bezighouden met de identificatie van alle geborgen lichamen en niet alleen met Nederlandse lichamen.

''Soms weet je van tevoren niet of iemand Nederlands is'', aldus demissionair minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken. ''Het ligt dus voor de hand dat ze meer gaan doen dan alleen Nederlandse lichamen identificeren.''

Pers

Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken heeft een dringend beroep gedaan op de pers om zich terughoudend op te stellen jegens de nabestaanden van de slachtoffers.

Tijdens een bijeenkomst van nabestaanden kregen zij en minister Maxime Verhagen van nabestaanden te horen dat die zich aan sommige media en journalisten stoorden.

We zien dat foto's van sites als Hyves worden gekopieerd en gepubliceerd in kranten en op websites, aldus Bijleveld.

Emoties

Bijleveld vroeg de pers namens de nabestaanden hen met rust te laten. ''Bel niet aan, vraag niet om informatie. Respecteer dat wij heel veel emoties hebben die wij moeten verwerken.''

Ze zei dat de familie van de 9-jarige Ruben, de enige overlevende van de ramp, dat nadrukkelijk heeft aangegeven.

Beelden van Ruben die enkele uren na de ramp in het ziekenhuis werden gemaakt, gingen de wereld rond op tv-stations, internet en in kranten.

De demissionair staatssecretaris zei verder onder de indruk te zijn van de vragen die aanwezigen op de bijeenkomst durfden te stellen. De sfeer was volgens haar zo goed dat men lastige vragen durfden te stellen en ''respect had voor de antwoorden die kwamen.''

 

Nabestaanden

Nabestaanden kunnen op foto's die gemaakt zijn op de rampplek in Tripoli kijken of er mogelijk bezittingen van familieleden op staan.

Ter plekke worden foto's gemaakt, zei de staatssecretaris, die op dvd's worden gezet. Het forensisch team gaat ook helpen bij de identificatie van de bezittingen.

Tip de redactie