'Donald Trump kiest gouverneur Indiana als kandidaat vicepresident'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zou de gouverneur van de staat Indiana Mike Pence donderdag hebben aangewezen als kandidaat voor het vicepresidentschap, de zogenoemde 'running mate'.

Een anonieme bron meldt het nieuws aan Roll Call, een Amerikaanse politieke krant. Mocht Trump als president worden gekozen, dan is het aannemelijk dat Pence de rol van vicepresident vervult. 

De 'running mate' is een traditie in de Amerikaanse verkiezingen. Vaak speelt deze tweede kandidaat een belangrijke rol in de verkiezingscampagne. 

Woensdag noemde Trump al drie namen van mogelijke kandidaten voor het vicepresidentschap. Naast Pence werden Chris Christie (gouverneur New Jersey) en Newt Gingrich, de vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden genoemd.

Trump zou zijn keuze vrijdagochtend 11.00 uur (lokale tijd) bekendmaken in New York. Hij zegt donderdag zijn bekendmaking te verplaatsen naar aanleiding van de aanslag in Nice.

Aangevallen

De keuze voor de 57-jarige Pence wordt gezien als een veilige. Het voormalig Congreslid gedraagt zich niet al te opvallend en hij is populair onder conservatieven. Hij wordt in staat geacht om meer trouwe Republikeinse kiezers achter Trump te krijgen.

Trump zei woensdag tegen de Wall Street Journal een "doorgewinterde'' vicepresident te willen. Maar hij zoekt ook iemand die aanvallen op zijn persoon kan afslaan. "Ik word van alle kanten aangevallen'', aldus de zakenman.

Trump is de enige overgebleven presidentskandidaat namens de Republikeinen, maar hij is nog niet officieel door zijn partij als toekomstig president naar voren geschoven voor de verkiezingen van november.

Lees meer over:
Tip de redactie