Stembussen New Hampshire geopend voor voorverkiezingen VS

In het Amerikaanse New Hampshire zijn dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) de stembussen geopend voor de tweede voorverkiezingen.

New Hampshire is de tweede staat die zowel een Democratische als Republikeinse kandidaat kiest in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Vorige week in Iowa won Hillary Clinton maar nipt van Bernie Sanders bij de Democraten. En Ted Cruz versloeg verrassend Donald Trump, die voorlag in de peilingen. 

De kleine, overwegend blanke staat New Hampshire telt slechts 1,3 miljoen inwoners en geldt als politiek liberaal.

Video: Voorverkiezing New Hampshire van start

Peilingen

Volgens peilingen doet Sanders het vergeleken Clinton in New Hamsphire onder de Democraten beter, Clinton zou vooral onder jonge vrouwen aanhang hebben verloren.

De in Iowa succesvolle Republikein Marco Rubio kan in New Hampshire waarschijnlijk niet rekenen op een herhaling van dat succes. In de nacht van zaterdag op zondag heeft Rubio forse kritiek moeten incasseren tijdens het Republikeinse debat. Rivalen Jeb Bush en Chris Christie verweten de senator te onervaren te zijn om president te worden.

Vermoedelijk maakt miljonair Donald Trump de meeste kans om in New Hamsphire te winnen, net als Sanders is hij daar de grote favoriet.

Video: De Amerikaanse verkiezingen

Animatie: In60seconds

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie