Romney slaat terug richting Gingrich

TAMPA - In de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap heeft Mitt Romney maandag (plaatselijke tijd) frontaal de aanval gekozen op zijn belangrijkste rivaal Newt Gingrich.

In een televisiedebat probeerde hij zijn tegenstander af te schilderen als een duur betaalde lobbyist voor dubieuze bedrijven.

Daarbij greep Romney naar het verleden van Gingrich als adviseur van de hypotheekverstrekker Freddie Mac.

Die raakte in 2008 in problemen, waarvan ook veel Amerikaanse huizenbezitters de dupe werden. Vooral Florida, waar op 31 januari voorverkiezingen zijn en waar ook het televisiedebat van maandag plaatshad, werd hard geraakt door de crisis op de woningmarkt.

South Carolina

In de aanloop naar de voorverkiezing in South Carolina probeerde de conservatieve Gingrich met succes twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van zijn gematigde tegenstrever.

Het ging daarbij vooral om de volgens hem geringe hoeveelheid belasting die de steenrijke Romney zou betalen. Gingrich won uiteindelijk de gunst van de kiezers in South Carolina.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie